Miért is a blog?

Itt írjuk le, hogy mi olyasmi történik velünk, amiről szeretnénk, ha barátaink és családtagjaink is értesülnének.

Hozzászólások

  • Szunya: Sziasztok, régen nincs már hír rólatok... Cicunak sok puszi: Évi és Feri (2011.06.10. 20:54) Megússzuk szárazon (?)
  • Klári+Miki: Sziasztok! Gondoltam, megosztom veletek ezt az írást. Hátha másnak is tetszik: 1. Géza fejedelem... (2010.05.29. 23:46) Gyakorlati útmutató aranyhallal való találkozáshoz
  • Hella1975: Szia, Megkérdezhetem, hogy milyen állást keresel pontosan és milyen tapasztalatod van? Szép napo... (2010.05.16. 15:38) Éljen az ausztrál augusztus 20!
  • Hella1975: Ami lemaradt: Szép napot, Hella (2010.05.16. 15:28) APEH vs. ATO
  • M Sityu: Szép volt, jó volt hallgatni. :-) Boldog Új Évet nektek odakinn a távolban, remélem 2010-ben talá... (2009.12.30. 16:14) Egy kis kultúra

Linkblog

APEH vs. ATO

2009.11.13. 07:31 | Józsa család | 5 komment

Cicu elolvasta és szerinte dögunalom ez a blog, de én akkor is közzéteszem. Bocs.

Régóta tervezem, hogy összehasonlítom az itteni adóhivalalt a magyarországival. Ugyanis találtam néhány különbséget. Ez leginkább azért késztet egy blogra, mert kaptam összesen négymillió forintnyi fizetési felszólítást az APEH-től. A különösen szép benne, hogy 15 napon belül befizetendő és azonnal jogerős, vagy mi a franc, és behajtható.

A történet ott kezdődött, hogy eladtuk a házunkat, mielőtt ide kijöttünk és vettünk helyette egy lakást. Ezt minden normális ember különbözetes cserének mondaná, de ez nem felelt meg az FHB-nak és ezen állt az ügylet és a pénzünk 3 hónapig. Na mindegy ez egy másik blog kellene, hogy legyen. Szóval az ingatlan "adás-vétel" után illetéket kell fizetni. Ezt az illetéket az adóhivatal rója ki. Az én esetemben háromszor. Mint a Döbrögit. Ugyanis mint megtudtam, a közép-magyarországi részlegnek vagy egy éves elmaradást sikerült felhalmoznia. Erre kitalálták, hogy kiosztják más részlegeknek az ügyeket. Valami nagyon ügyes az én ügyemet (és talán másokét is) kiosztotta Zalaegerszegre, Pécsre és Szolnokra is. Ők mind felszólítottak fizetésre. Mivel olyan ügyintézők nyakába sózták a melót, akik normál esetben nem intéznek illetékügyeket és most olvasták el először az idevonatkozó passzusokat, szegények megsaccolták a befizetni való összegeket. Hárman nagyon különböző háromfélét, de összesen egy csinos több mint négymillát. Egyes ügyintézők még azt sem tudták helyesen kiolvasni a szerződésből, hogy mi melyik ingatlant vettük, és melyiket adtuk el. Nem értem, hogyan mehettek ki ezek a felszólítások, amiket elméletileg hozzáértők készítenek elméletileg köztiszteletben álló hivatalban és elméletileg felelősségteljes ellenőrzésen mennek keresztül. Leginkább az a bűnös, aki ezeket a munkákat így kiadta.

Sajnos ez is egy példa, hogy hülyék ülnek bizonyos pozíciókban, akik a felelőlenségükkel komoly károkat okoznak az országnak a fölösleges munkák miatt. Arról nem is beszélve, hogy engem, mint polgárt halálra ijesztettek és nekem kell magamat valahogy tisztára mosnom (15 napon belül), mielőtt behajták rajtam azt a temérdek pénzt. Az APEH tekintélyéről ezek után ne is ejtsünk szót.

Az illeték számolása egyébként egy négyműveletes számológépnek sem lett volna nagy feladat, ha a helyes képletet beleadjuk a szerződés adataival együtt. Pld egy jól működő közigazgatásban el tudnám képzelni, hogy a földhivatali adatbevitel után a földhivatali szerver átküldi azt a néhány számadatot az APEH szerverének, ami kikalkulálja az illetéket és kipostázza a fizetési felszólítást. Ha egy record keletkezik egy ingatlanügylethez, akkor nem lesz többször, többféleképpen kiküldve. Ehhez nem is kellene emberi beavatkozás. Az APEH viszont papír aktákban tárolja az adatokat, amit fénymásolnak és postáznak. A számítógépről annyit, hogy email-t nem képesek fogadni. Még örültem, hogy a fax kérelmemet elfogadták. Itt jön az első kontra az ATO-tól (Australian Taxation Office): Interneten tudom szinte az összes adóügyet intézni. Az ATO-nak a megfelelő egyéb hivatalokból automatikusan befolynak a szükséges adatok. Pld. az adóbevallás kitöltő programban kérhetek előre kitöltést, amikor is a program lehívja az adóivatali adatbázisból az általuk már ismert adatokat, mint bruttó alkalmazotti kereset, befizetett adóelőleg, banki kamatjövedelmek adóköteles része. Nekem szinte csak ellenőrizni kell és hozzáadni olyan adatokat, amiket az adóhivatal nem tud (pld. külföldi jövedelem). Hát nem egyszerűbb az élet? Az adóhivatalnak is. A bevallás-kitöltő program a második kontra. Ez itt egy felhasználóbarát program, popup és releváns help-pel (nem csak úgy odahajítva mellé külön pdf-ben a törvény alig érthető szövege). Az alkalmazás is kellemes, míg az APEH-nek van képe egy ócskán megírt JAVA progit kiadni, amihez az aktuális nyomtatványokat az utolsó pillanatban teszik letölhetővé.

Abból, hogy az automatizálható folyamatokat automatizálják egyenesen következik, hogy kevesebb az emberi tennivaló és a tévedés is. Otthon elképzelhetetlen, hogy az ember besétál egy adóhivatalba és 5 perc alatt elintézi, amit kell. Velem ez volt itt (kontra 3). Kellett érkeztetőpecsétes másolat egy beadványról. Megjegyzem azért kellett, mert még frissek vagyunk itt, nagy valószínűséggel soha többé nem kell személyesen bemennem. Az adóhivatal kicsi, mint egy sarki közért, az egyetlen recepcióson kívül nem láttam mást, de nem volt gond, mert én voltam az egyetlen kuncsaft. Azonnal lemásolta, lepecsételte és kész is voltunk. A kb 10 férőhelyes parkolóban sem volt nehéz szabad helyet találnom. És nem hiszitek el, de mégis működik a hivatal és folyanak be az adók. Megjegyzem sokkal több, mint Magyarországon, mert az elviselhető adóterheket rendesen be is fizeti minden adóalany. Minek csalni, ha tisztességesen is meg lehet élni?!

Csalás, félelem. Ki az aki nem fél az APEH-től? Én is, még innen kintről is. Pedig alkalmazotként nem volt sok esélyem, hogy stiklizzek, de ha másért nem, már huszárvirtusból is megteszi az ember, hogy letagad egy forintot. Az ATO-val szemben nincs az az érzésem. A Queensland Transport-tól jobban félek, nehogy parkolóbírságot kapjak.

Az adórendszer maga pedig az utolsó kontra ami eszembe jut. Amíg otthon évek óta csak papolnak a családi adózásról, itt már régóta létezik. Olvastam a HVG október végi számában, hogy a KDNP nagyon nyomja. Volt idő, amkor a FIDESZ igérgette, de végrehajani nem tudta. Meg talán nem is akarta. Most se tudja eldönteni, hogy támogassa-e a KDNP-t. Otthon elvesznek a részletekben, addig vitatkoznak az apróságokon, hogy a lényeget nem is hozzák létre. A KDNP csak házasokat tekint családnak. Mit kell annyit szőrözni? Annyi helyen megoldották már, hogy élettársakat is lehet egy családnak tekinteni. Akár egyneműeket is. Sőt most azt hallottam itt, hogy terítékre került a többes házasság elismerése is. Ha a házasulandóknak jó, hát felőlem akár az is. Az a lényeg, hogy a felnövő generáció érdekeit kell nézni. Az életközösség (család) társadalmi támogatása a fontos. Nem kellene erről annyit dumálni, meg kellett volna csinálni vagy 10 éve. Ja az MSZP-t nem említettem, de ne higgyétek, hogy csak a jobboldalra fújok. Az MSZP se húz a szekéren egy centit sem. Azzal ütik el a témát, hogy nemsokára úgyis egykulcsos rendszer lesz, akkor meg nincs értelme a családi adózásnak. Ez így igaz is, szerintem viszont az egykulcsos rendszernek nincs értelme. Magyarországon nem a többkulcsos adórendszer a hiba, hanem az, hogy a kulcsok sávja baromi alacsonyan vannak és mindenki, aki papíron nincs az éhenhalás szélén, az a legfelső sávba esik.

Visszatérve az ingatlancserés adóügyünkre. Mi egy házat adtunk egy lakásért és a különbözetért cserébe. Gyakorlatilag eladtuk az ingatlanvagyonunk egy részét. A keletkezett különbözet jövedelemnek számít (azaz nekünk csak számítana szrencsére, ha nem laktunk volna már ott 5 éve), holott a házat már adózott jövedelemből fizettük. Ez már nem kerek szerintem. De az igazi hab a tortán, hogy a vagyoneladásunk utáni illetéket úgy hívják, hogy visszterhes vagyonszerzési illeték. Figyelitek? Ha vagyont szerzel vagy vagyont eladsz, mindenképpen fizeted ezt az illetéket. Hány bőr van még rajtunk, egyszerű állampolgárokon?!

Erre mondom én is Besenyő EÁ István, vagyis Besenyő Egyszerű Állampolgár István szavaival:

Nóórmáááális?!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári+Miki 2009.11.16. 19:20:59

Sziasztok!
Azt hittük már nem tudnak meglepetést okozni Nektek, de még mindig lehet felülüberelni az eddigieket.Tényleg nem nóórmáááális ami ebben az országban van!
Nem volt unalmas a bejegyzés, sőt kössz hogy megosztottad velünk. Iszonyúan felháborító.
Reméljük sikerül mindent elsimítani és nem tudnak Nektek több kellemetlenséget okozni!
Puszi az egész családnak!
K+M

naszvadi 2009.11.29. 21:59:24

Sziasztok !

Tényleg nagy a bürokrácia sajnos nem minden hivatalban odavaló emberek dolgoznak/.Ami az APEH-et illeti van a családban aki tud segíteni./
Hogy vagytok ? Mi van veletek?
Kívánunk nektek sok sikert, erőt, egészséget és kitartást.
naszvadiandras@gmail.com

Naszvadi család Nagykőrösről

harai 2009.12.01. 03:10:26

Sziasztok,

Ma neztem bele a blogotokba, eddig valahogyan elkerult :). Addig jutottam,hogy valahol Rochdale-ben laktok es van egy magyar cukrasz es egy jugo deli a kozelben. Szeretnem elkerni a cimet, a cukrasz nagyon izgat minket:). Valodi kremese van??

Elore is nagyon koszi, kerlek erre a cimre irjatok:
tibor.har@gmail.com

udv,

Andi

Hella1975 2010.05.16. 15:28:11

Szia,

Mézrabló Manci blogján keresztül jutottam a blogotokhoz. Gyorsan végig is olvastam. A régit is és ezt is.

Nem semmi a kitartásotok! Örülök, hogy szépen a helyükre kerülnek a dolgok.

Mi is így jártunk tavaly, hogy az ország 2 pontján levő APEH iroda számlázta ki 1 héten belül ugyanazt az ingatlanszerzési illetéket. Személyesen hiába mentem be, közölték, hogy csak levélben írhatom meg a problémám, különben a be nem fizetett számlát kamatoztatni fogják, még ha nem is az én hibámból lett 2x kiszámlázva. :S

Az 1999-2000-es blogotokból nem derül ki, hogy mikor és miért jöttetek haza, illetve ebben a blogban nem találom, hogy most miért és hogyan mentetek ki. Szívesen olvasnék erről is, ha megosztanátok az olvasóitokkal. :))))

Hella1975 2010.05.16. 15:28:47

Ami lemaradt:

Szép napot,
Hella
süti beállítások módosítása