Miért is a blog?

Itt írjuk le, hogy mi olyasmi történik velünk, amiről szeretnénk, ha barátaink és családtagjaink is értesülnének.

Hozzászólások

  • Szunya: Sziasztok, régen nincs már hír rólatok... Cicunak sok puszi: Évi és Feri (2011.06.10. 20:54) Megússzuk szárazon (?)
  • Klári+Miki: Sziasztok! Gondoltam, megosztom veletek ezt az írást. Hátha másnak is tetszik: 1. Géza fejedelem... (2010.05.29. 23:46) Gyakorlati útmutató aranyhallal való találkozáshoz
  • Hella1975: Szia, Megkérdezhetem, hogy milyen állást keresel pontosan és milyen tapasztalatod van? Szép napo... (2010.05.16. 15:38) Éljen az ausztrál augusztus 20!
  • Hella1975: Ami lemaradt: Szép napot, Hella (2010.05.16. 15:28) APEH vs. ATO
  • M Sityu: Szép volt, jó volt hallgatni. :-) Boldog Új Évet nektek odakinn a távolban, remélem 2010-ben talá... (2009.12.30. 16:14) Egy kis kultúra

Linkblog

BÚ(a)ÉK

2009.07.23. 15:02 | Józsa család | 2 komment

Boldog Új (adó)Évet Kívánok!

Itt is a tél közepén köszönt be az új adóév, csak ez itt júliusra esik. Nekem külön áfáznom is kell a taxizás miatt, azaz van adószámom és negyedévenként forgalombevallást és áfabefizetést is kell tennem. Bonyolultan hangzik, de nem az, mert az adóhivatal honlapján bejelentkezve 10 perc alatt kész van. És mivel nem taxizok már ezentúl nullás lesz.

Szóval június 30-val vége lett az előző évnek, ami a mi adóinkat illetőleg elég siralmas volt az ausztrál adóhivatalnak. Az a kevéske kis taxis kereset nem tolja meg nagyon az államkasszát. Viszont az új adóév véletlenül elég gyökeres változással is járt a Józsa családban. Ugyanis hirtelen mindketten elkezdtünk pénzért dolgozni. Én egy magyar tulajdonú kis, garázscégnél (szó szerint). A tulaj is magyar és egy idegen légióst kivéve az összes dolgozó is magyar. Gyakorlatilag mindent csinálunk, amire egy kisvállalkozásnak szüksége van. Vagyis HW, SW forgalmazás, telepítés, támogatás, testreszabott alkalmazások, internetoldalak. Belecsöppentem úgy, hogy se a hardverekhez (az alap asztali PC-től a nagy szerverekig), se a szoftverekhez (ügyvitel, számlázás, Windows szerver) nem értek. Rengeteg mindent meg kell tanulnom. Mondjuk nagyon érdekes, például készítünk VoIP alapú telefonalközpontot is. Persze a SW nem saját készítésű, hanem egy Linux alapú rendszer, de a beállításához azért érteni is kell hozzá. Ezt is meg kell tanulnom.

Az nem teljesen igaz, hogy egyből elkezdtünk keresni, mert eleinte majdnem csak félfizuért dolgoztam. Ezzel járultam hozzá a betanulási költségekhez. Most sem kapok komoly pénzt, mert az óradíjam még alacsony, de remélem, ha egyre több hasznomat veszi a cég és nem csak hátráltatom őket a kérdéseimmel. És akkor rendes fizetésem lesz.

Azért írtam, hogy keresÜNK, mert Cicu is dolgozó nő lett. Elvégezte az 'Age Care' tanfolyamot, amit az állam jóvoltából nem kellett kifizetnünk. Végül is logikus, mert a nővér és ápoló itt hiányszakmák. Szóval miközben isibe járt, el kellett mennie szakmai gyakorlatra. Ki is nézett egy öregotthont itt közel hozzánk, és be is jelentkezett. Nem igazán akarták fogadni, amit nem értettünk, hiszen ingyen menne hozzájuk a gyakorlat alatt. Így utólag azt látjuk, hogy rossz a tapasztalatuk a gyakornokokkal és ez egy jól menő otthon, ahova szívesen jönnének mások is dolgozni. Szóval végül is úgy jutott be, hogy a tanfolyamon az egyik tanár ajánlotta (ő már látta, hogy Cicuval nem fognak rosszul járni). Aztán a gyakorlat első hetén már mondták is neki, hogy bár nincs üresedés, de azért adja csak be az önéletrajzát. Aztán behívták egy kamuinterjúra miután befejezte a tanfolyamot, de a meccs már le volt játszva, hiszen már eleget látták dolgozni. Rögtön fel is vették. Merő véletlenül ez is éppen az új adóév elejére esett. Nem dolgozik minden nap, csak "beugrós". Ugyanis hetente 3 napot jár iskolába angolt tanulni. Meg a munka néha délutáni. Mint például ma délelőtt okosodott, délután pedig bement egy műszakra. Megadta a napokat (napszakokat), amikor elérhető és azokra az időkre oszthatnak neki műszakot. Kedden hajnali fél ötkor szólt a telefon, hogy be tudna-e menni hattól, mert üresedés van. Hát aznap korán reggeliztünk, mire a gyerekek keltek, már csak én voltam itt nekik. Kicsit csodálkoztak, de nem bánták, mert Anya is pénzt keres. Cicu se bánta, csak én, mert nekem kellett így az összes tízórait elkészíteni. Itt ugye nincs ebéd az iskolában, hanem elég szendviccsel kell ellátni a gyerekeket, hogy ne haljanak éhen délutánig. Azt mind meg kell kenni. Majdnem egy óra a tízórai elkészítése. Ezért kelünk fél hétkor, pedig az iskola csak kilenckor kezdődik. Most egy kicsit korábban bemennek, mert nekem kilencre már a gyárban kell lennem, ami tőlünk szerencsére nincs messze, 20 perc.

Itt ugye tél van. Ami azt jelenti, hogy hajnalban hűvös van. Egyszer jeges volt reggelre az autó szélvédője is, de az ilyenek ritkák. Igazából otthoni szemmel megmosolyogni való ez a "nagy hideg", de itt sajnos nincs fűtés a házban. A légkondit lehet rükiben használni, de az csak langyos levegőt lehel. És csak egy van az étkezőben. Szóval nehéz kibújni a paplan alól reggel. Nap közben, ahogy süt a nap, felmelegszik minden. Ma 25 fok volt. Sőt az erős nap miatt ilyenkor is jól jön a légkondi az autóban. A gyerekek iskolai színű melegítőben járnak. Bálint nagyon ozzis, ő mindig rövidnadrágban megy. Ciki a hosszúnadrág.

Volt 2 hét téliszünet, de már vége. Szeptemberben lesz a tavaszi szünet. Ennek ellenére mi holnap ünnepelünk és a gyerekek is lógnak majd a suliból. Én is kivettem egy napot, Cicu se jelölte magát elérhetőnek. Holnap lesz ugyanis Bindi szülinapja. Teljes nevén Bindi Irwin. Akik kevésbé krokodilrajongók, azol kedvéért: ő a Steve Irwin lánya. Ja és ki az a Steve Irwin?! Sajnos csak ki volt a Steve Irwin. Ő az aki rengeteg természefilmet készített, puszta kézzel fogta a krokodilokat és a kígyókat. Minél mérgesebbek és veszélyesebbek, annál nagyobb élvezettel. Szóval Steve létrehozott egy állatkertet, ahol egyszer már voltunk. Bálint nagyon bele is szeretett és februárban névnapjára azt kérte, hogy örökbefogadhasson egy állatot. Így került a családunkba Frankie. Most már van egy fiú kígyó mostohaunokám. Ő egy taipan, méghozzá a ritka és talán a világon a legerősebb méreggel rendelkező fierce snake (félelmetes kígyó)). Hát holnap meglátogatom a kis unokámat. Azzal tudták a gyerekek elérni az iskolai lógást, hogy egyrészt Bindi szülinapja alkalmából minden gyerek ingyen mehet az állatkertbe, másrészt mindkét lánynak holnap lesz a névnapja. Valaki a cégnél meg is kérdezte, hogy te ugyanazt a nevet adtad a lányaidnak? Végül is nem is rossz ötlet, legalább elég lenne egy nevet üvölteni, ha rosszak. De nem így van, csak éppen ugyanakkor van Kincső és Kinga napja, így sajnos mindkét kis gonosztevő nevét el kell harsogni. Néha szorgalmiból többször is.

Vettem az új cégemtől egy új számítógépet. Két 22 colos monitorral, sok processzorerővel, meg terabájtban mérhető lemezterülettel. Még júniusban le kellett zavarni az üzletet, hogy az okatatási keretből visszaigényelhessem a felét. És ebben az a gyönyörű, hogy ennyit nem is adózok, ezt a pénzt akkor is vissza lehet igényelni az államtól. Gyerekenként megvan a keret és elég magas. Tanszerek, könyvek, számítógép, tehát ami az oktatásukhoz hasznos, az gyakorlatilag féláron van.

Mivel holnap korán kelünk (az Australia Zoo legalább egy órára van tőlünk), megyek is aludni. Ez a mai blog egy kicsit "könyvelősre" sikerült a sok adózás miatt.

Legyetek jók és adózzatok bőkezűen! Remélem a 2010-es adóévben a Józsa család kiemelt támogatója lesz az ausztrál adóhivatalnak!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molzsol 2009.07.23. 21:32:36

Sziasztok
Jó volt, hogy újra "jelentkeztél", ha talán nem is hiszitek, de sokat gondolunk Rátok és szóba is jöttök -legalább- minden "tóséta" alkalmával. Bia még mindig nem hiszi, hogy "az a zöld" nem a Kincsőék háza...
Szurkolunk Nektek az új munkákhoz, asszem ráfér egy kis támogatás az ausztrál adóhivatalra :)

Boldog névnapot a csajoknak!

Üdv
Éva, Nina, Betty,Bia,Zsolt

Klári+Miki 2009.07.26. 22:27:46

Hű de jó! Hű de jó volt olvasni! Kár, hogy ilyen rövid!
Na jó csak viccelünk!
Millió puszi és ölelés gondolatban Gödöllőről!
K+M
süti beállítások módosítása