Miért is a blog?

Itt írjuk le, hogy mi olyasmi történik velünk, amiről szeretnénk, ha barátaink és családtagjaink is értesülnének.

Hozzászólások

  • Szunya: Sziasztok, régen nincs már hír rólatok... Cicunak sok puszi: Évi és Feri (2011.06.10. 20:54) Megússzuk szárazon (?)
  • Klári+Miki: Sziasztok! Gondoltam, megosztom veletek ezt az írást. Hátha másnak is tetszik: 1. Géza fejedelem... (2010.05.29. 23:46) Gyakorlati útmutató aranyhallal való találkozáshoz
  • Hella1975: Szia, Megkérdezhetem, hogy milyen állást keresel pontosan és milyen tapasztalatod van? Szép napo... (2010.05.16. 15:38) Éljen az ausztrál augusztus 20!
  • Hella1975: Ami lemaradt: Szép napot, Hella (2010.05.16. 15:28) APEH vs. ATO
  • M Sityu: Szép volt, jó volt hallgatni. :-) Boldog Új Évet nektek odakinn a távolban, remélem 2010-ben talá... (2009.12.30. 16:14) Egy kis kultúra

Linkblog

Éljen az ausztrál augusztus 20!

2010.01.26. 03:21 | Józsa család | 2 komment

Ma ünnepli Ausztrália az államalapítás 222. évfordulóját. Szép, kerek szám. Ekkor nyilvánította III. György király nevében Arthur Phillip kapitány Ausztráliát britt fennhatóságú területté. Ausztrália ma is egy britt terület, van királynője, de úgy mint sok egyéb európai dolog ez a vérbeli ozzikat baromira nem érdekli. Minden valamire való ozzi ma barbeque-zással kell, hogy ünnepeljen (erről még állami TV reklám is volt napok óta).

Nekünk is van mit ünneplünk, egyrészt most voltunk 175 hónapos házasok és a mai napon pedig azt, hogy éppen 3 éve adtuk postára a vízumkérelmünket. (Amit visszaküldtek, mert kifelejtettünk belőle egy teljes fejezetet és az érvényes vízumkérelem csak néhány hónap múlva ment el, de akkor is ez volt az a nap, amikor a végső döntést meghoztuk.)

A munkával kapcsolatos híreket ott hagytuk abba (már több hónappal ez előtt), hogy behívtak interjúra a közlekedési minisztériumba. Sajnos arra a pozícióra nem feleltem meg. Team leader-nek nem vagyok jó, mert a túlképzettség is akadály. Olyat szeretnek felvenni itt egy adott állásba, aki éppen megfelel. Azaz, lehetőleg minden szükséges kvalitása meglegyen, hogy ne kelljen tanítani sokat, de ne tudjon sokkal többet, mert akkor elégedetlen lesz a fizetéssel/feladattal. Ebben teljesen igazuk van, mert az én képesítésemnek megfelelő posztokon (az internetes adatok szerint) kb. egy százast lehet keresni. Ez a team leader állas csak 70-75-t ad(ott volna). És ez a tartomány kötött, mert állami szektor. Persze nekem ez remek lett volna. Egyrészt így több mint egy év után kevésbé telhetetlen az ember, másrészt mint a görögök ki tudtam volna ugrani a falóból egy idő után. Csak hogy ezek dörzsölt trójaiak voltak ám, nem kapták be a horgot. Ezért aztán felőlem be is kaphatják.

Az azért vígasztal, hogy egy-két héttel később felhívott az interjúbizottságból valaki, hogy van egy belső álláshírdetés, átküldi, szerinte jelentkezzek rá. Ilyet nem szoktak csinálni, ezért optimista lettem, jelentkeztem is , be is hívak, de kiderült, hogy csak akkor vesznek föl a pozícióra valakit, ha tökéletest találnak. Sajnos nem voltam annyira jó, hogy létrehozzák nekem az állást. Szóval egyelőre maradjuk abban, hogy bekaphatják.

Az álláskeresés folytatódik. Olyan ez mint a vadászat. Illeszkedni kell a környezethez, se zöldebb, se kezésbé zöld ne legyél az erdőnél. Ha megcélzol egy állást, pontosan célozz, mert egy lövésed van. Hát én eddig csak gyűjtögetésből tudok élni. Pedig most még aktívabbnak kell(ene) lennem, mert az előző helyen miután bejelentettem, hogy megyek interjúra, az őszineségért cserébe kirúgtak. A munkát nem bánom, mert nem volt az álommunkahely, de a fizukiesés az nem esik jól.

Miután tétlen maradtam, beiratkoztam újra a felnőttképzésre (TAFE), ami január közepén el is kezdődött. Szeptemberben már beiratkoztam egyszer, de munka mellett nem ment és a munka fontosabb volt ugye. Ezt fizeti az itteni szociális háló (Centrelink). Angol nyelvet, irodalmat és számtant tanítanak (language, literacy and numeracy). Az utolsót majd megpróbálom elbliccelni. Bár ilyen (számolás/computer) óránk nem volt még, de nem hiszem, hogy újat tudnak mondani. Jogos kérdés, hogy miért járok ide egyáltalán. Egyrészt nem árt az angolomnak egy kis csiszolás, másrészt ez ad egy négyes szintű bizit (certificate IV). Ami echte ozzi. Nagyon fontos itt a helyi papír. Annak ellenére, hogy ez csak egy tanfolyam, a főiskolai szintet messze nem éri el, lehet, hogy mégis többet nyom a latban mint a otthoni, műegyetemi diplomám. Lehet ugródeszka is, hátha éppen a TAFE-n tudok elkapni egy "tanársegédi" állást.

Az oktatási rendszerben itt a végzettségi szintek elég bonyolultan vannak definiálva. A középiskola után (amit high school-nak hívnak és a 8. osztálytól a 9-12. osztályig tart, kinek hogy) jönnek a bizonyítványok (I-IV), különböző szintű diplomák és amik nálunk a felsőfokú végzettségnek megfelelő sulik. Csak hogy bonyolultabb legyen ezek összefonódnak és akár high school alatt is elérhető némelyik. Ezek a "certificate"-ek olyan szakmunkás szerű végzettséget bizonyítanak és amelyikre most hajtok, az ebben a kategóriában a legmagasabb, IV. Régebben volt a cert IV után egy tanfolyam, ami 3 hét elmélet és 6 hét gyakorlatból állt. Szintén fizette a Centrelink. A 6 hét gyakorlatot egy állami helyen kellett fizu nélkül ledolgozni, viszont utána kb. 80% eséllyel ott el is lehetett helyezkedni. Sajnos a recesszió ennek a tanfolyamnak is betett. Feliratkoztam a várólistára, hiszen Ausztráliában december óta erős a gazdasági növekedés és a munkanélküliség is erősen csökken. Hátha beindítják ezt a tanfolyamot újra.

Egy másik pozitívum abban, hogy diák lettem az, hogy a diákmunkákat szervezőnél (Employment Officer) is tiszteletemet tettem. Neki van néhány közvetlen ipari összeköttetése és sok közvetett, fejvadászokon keresztül. Most ő is terjeszti az önéletrajzomat.

Nem vagyok olyan önző, hogy csak magamról mesélek, hiszen itt a család többi tagja is. Cicu ugyanott dolgozik. A gyerekeknek holnap ér véget a másfélhónapos pihi, holnap indul a tanév. Most már róluk is mindent tudtok.

Na jó, akiknek ez a rövid, bár kimerítő összefoglaló nem volt elég, azok tovább is olvashatnak. Cicu hetente háromszor dolgozik általában: kedd, szerda, vasárnap. Neki is kezdődik a suli ezen a héten. Három napot jár: hétfő, csütörtök és péntek. A munkában "beugrós", azaz nem állandó és nem is részmunkaidős, de gyakorlatilag amikor csak be van jelölve elérhetőnek, be is hívják. Hiába, a beugrósok közül azt hívják többször, aki jobban dolgozik. Karácsonykor és Újév napján is elvállalt műszakot. A mai szent napon is 6-ra ment dolgozni. /nam most tartanom kellett egy medenceszünetet, mert a hűtőn a hőmérő 30°C-t mutat/ Megbecsülik, neki stabil a munkája. Persze az ő egyedüli keresete nem elég, nem is kell, hogy elég legyen, de ha nővérként dolgozhatna a szakmája szerint, akkor könnyebb munkáért többet kapna vagyis 60-70-t, amiből szerényen egy család is megél. Szóval, ha nekem lesz munkám, akkor ő elmehet teljes időben tanulni. Vagy angolt, hogy meglegyen a szintje, amivel elismerik neki az otthoni nővér diplomát, vagy itt elvégzi azt az "újrakezdő" nővértanfolyamot. Az eredmény ugyanaz.

A gyerekek szerintem sokkal kiegyensúlyozottabbak mint otthon lennének. Itt nincs stressz az iskolában. Na jó, van, mert kell hogy legyen egy bizonyos fokú feszítés, de szerintem szükségtelenül nagy az otthoni. A sablon kérdésre, hogy jól beszélnek-e már angolul, az egyik válasz az, hogy igen. A másik az, hogy nem. Az "elboldogulnak" szinten már túlvannak. Azon is túlvannak, hogy csak magyarul nézzenek szívesen filmeket. A fiúk sokkal hajlandóbbak angolul kommunikálni, sőt azt is megkockáztatom, hogy nem is kényelmetlen már nekik. A lányokban benne van egy nagy adag ellenkezés és egy szívószálat is velem akarnak kéretni az étteremben, de hála Istennek egyre gyakoribbak a helyzetek, amikor kénytelenek a saját fejükből megélni. A fiúk bizonyítványára büszke vagyok, a lányoké viszont lesújtó volt, amit sejtettem. A szorgalmi jegyeik a padlón voltak és meg is érdemelték. Direktben nem szapulom őket, mert nem szükséges többször, egyszer elmondtam, remélem megértették és nem akarom (Cicu is figyelmeztetett), hogy nem szabad őket letörni. Azért is merem itt leírni, mert ők (még) nem olvassák a blogot. Most nagyon megpróbálok figyelni, hogy ez már egy aktív év legyen nekik is.

Próbálunk beilleszkeni az ozzi kultúrába és mi is dínomdánommal ünnepeljük a mai napot. Ha Cicu hazajön munkából, akkor megyünk egy magyar, barát családhoz, ahol magyar sültkolbász lesz krumplipürével. A multikulturalitást a magyar kolbász alá helyezett ausztrál "barbi" (barbeque) szolgáltatja. Megyek is készülődni, mert már össze is futott a számban a nyál.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári+Miki 2010.02.09. 15:46:58

Sziasztok!

Karesz, szerintünk nem szabadna bevallanod a végzettséged, vagy legalább egy kicsivel kevesebbet mondani.Talán ez segít.
Puszi mindenkinek!
Mikiék

Hella1975 2010.05.16. 15:38:28

Szia,

Megkérdezhetem, hogy milyen állást keresel pontosan és milyen tapasztalatod van?

Szép napot,
Hella
süti beállítások módosítása