Miért is a blog?

Itt írjuk le, hogy mi olyasmi történik velünk, amiről szeretnénk, ha barátaink és családtagjaink is értesülnének.

Hozzászólások

  • Szunya: Sziasztok, régen nincs már hír rólatok... Cicunak sok puszi: Évi és Feri (2011.06.10. 20:54) Megússzuk szárazon (?)
  • Klári+Miki: Sziasztok! Gondoltam, megosztom veletek ezt az írást. Hátha másnak is tetszik: 1. Géza fejedelem... (2010.05.29. 23:46) Gyakorlati útmutató aranyhallal való találkozáshoz
  • Hella1975: Szia, Megkérdezhetem, hogy milyen állást keresel pontosan és milyen tapasztalatod van? Szép napo... (2010.05.16. 15:38) Éljen az ausztrál augusztus 20!
  • Hella1975: Ami lemaradt: Szép napot, Hella (2010.05.16. 15:28) APEH vs. ATO
  • M Sityu: Szép volt, jó volt hallgatni. :-) Boldog Új Évet nektek odakinn a távolban, remélem 2010-ben talá... (2009.12.30. 16:14) Egy kis kultúra

Linkblog

Megússzuk szárazon (?)

2011.01.12. 07:54 | Józsa család | 2 komment

Három napja még nem tudtuk, hogy az árvíz sokkal közelebb is lehet. Tegnap hatalmas áradás indult el több nagyobb folyón is itt, a közelünkben. Az egyik elég váratlanul csapott le egy városra, Toowoombára, ami kb.100km-re van tőlünk nyugatra. Tegnap hajnalban 2 óra alatt a területen 60mm eső zuhant le, ami egy hirtelen, nagy áradatot indított, a TV "inland tsunami"-nak hívta. A városra váratlanul csapott le a folyó délelőtt fél tízkor. Ezért is volt olyan szörnyű. A főutcán sok embert az autójában kapott el hullám, ez okozta a halálos baleseteket és a súlyos kárt. A megdöbbentő az esetben, hogy Toowoomba 700m(!) magasan van a tengerszint fölött (azaz Brisbane fölött). Ha valaki is számított áradásra valaha, akkor sok helyen, de nem Toowoombában.

Ipswichben tegnap tetőzött a Bremer. Nem érte el az 1974-es csúcsot szerencsére. Ipswich 40 percnyire van tőlünk autóval. Van egy barát család és az ő házuk az 1974-es csúcs fölött van 3-4 méterrel, szóval ők készültek a beázásra. A gyerekeket idehoztuk éjszakára, a felnőttek otthon maradtak figyelni a vizet. Nem irigylem őket, én se aludtam volna sokat éjszaka. Mivel a Bremer a '74-es szintet nem érte el (és nem lépte túl 4 m-rel) ők ezt (szó szerint) megúszták szárazon. Áramuk nincs, de mivel egy napja nem esik és csütörtökig nem mondanak újabb jelentékeny esőt, valószínűleg egy-két napon belül visszaáll náluk a rend.

Ami nekem nagyon tetszik, hogy azok a lakosok, akik a veszélyeztetett kerületekben laknak, mind kaptak SMS figyelmeztetést. Hogy ezt a rendőrség küldte, vagy az önkormányzat, nem tudom, de látszik a szervezettség. Gondolom kinézték a mobil telefonjegyzékből, hogy kik laknak ezekben a kerületekben, és kiküldték a tömeges SMS-eket. Láttam egy autót, ami már félig a vízben volt (parkolt). A rendőrök ott voltak mellette és éppen azonosították. Fogadok, hogy mindent megtettek, hogy értesíteni tudják a tulajdonost. Ugyanis ők szolgálnak és védenek. Ezt nem éreztem Magyarországon sohase ennyire.

Megelőzve az aggódó kérdéseket elmondom, hogy mi 20km-re lakunk a belvárostól és egyben a megáradt Brisbane folyótól is. Tetejébe aránylag magasan. Szóval nagyon szeretünk titeket, aggódó barátaink, nagyon köszönjük a kérdéseket, hogy jól vagyunk-e, de szerencsére alaptalan az aggodalmatok. Lásd a mellékelt térképet,amit az önkormányzat oldaláról másoltam, azaz izé, loptam (rákattintva feljön nagyfelbontásban is, ha le akarod tesztelni a sávszélességedet). A sárgával jelzett területek kerülnek várhatóan víz alá. Ide másolok egy másik link-et is, amire kattintva egy interaktív térképet is megnézhetünk, hogy mely területek(kék)/utak(barna) lesznek elöntve.

A Brisbane folyó is megáradt (ami a legközelebb van hozzánk, de mint említettem azért ELÉG messze) Ugyanis ki kellett nyitni a tározó zsilipeit, mert félő volt, hogy nem bírja a nyomást. Ma reggel kilépett a medréből és elöntötte a belvárost. Leállt a közlekedés, az üzleti élet. Délutánra, éjszakára és holnap délutánra jósolnak csúcsokat, a holnapit a legnagyobbra. A helyzetet súlyosbítja a "king tide". Így hívják a félévente legnagyobb mértékű dagályt. Mivel a tenger is szuper magasan van, a folyónak nehezebb lefolynia. Sógornőm barátja a West End-en lakik, ami a folyó mellett az egyik belvárosi kerület. Neki szólt a rendőrség, hogy ma délután 3-ig hagyja el a házát, mert igaz, hogy a háza egy dombon van, és odáig nem megy a víz, de körbe fogja venni és se ki se be. És az áramot is kikapcsolták a környéken kb hétvégéig. Szóval gyorsan kipakoltuk a hűtőit, ugyanis ő szakács és egy vagyon van a mélyhűtőiben. Idehoztunk két hűtőt és a tartalmukat. Ő is ideköltözik, amíg nem tud hazamenni. Most medencézik a gyerekekkel. Akkora pancsolást rendeznek, hogy én itt bent a házban se biztos, hogy biztonságban vagyok. Mégse úszom meg szárazon?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unokatestvér 2011.01.12. 09:21:47

Sziasztok!Nagyon örülök hogy felétek minden rendben van.Apu is nagyon izgult hogy mi van veletek.Ha tudtok küldeni üzenetet nagyon örülnék és persze a család is.Nagyon sok puszit Küldünk mindenkinek.Unokatestvéred Móni

Szunya 2011.06.10. 20:54:42

Sziasztok, régen nincs már hír rólatok...
Cicunak sok puszi:

Évi és Feri
süti beállítások módosítása